Terug naar Kennisbank

Vogelexcursie Zeeland 7-1-2018

Om 8.00 uur vertrekken we met 3 personen in een auto naar het Oudeland van Strijen in de Hoeksewaard. Hier wacht een tweede auto op ons bij de Voorweg. Dit is normaal een heel stil weggetje, maar er is nu blijkbaar een aktiviteit op de nabijgelegen crossbaan.

We zien diverse groepen brandganzen en kolganzen en speuren ze allemaal af op dwergganzen. Ook is er een roodhalsgans gemeld.

Het is mooi zonnig weer maar er staat een ijzig koude wind. De ganzen zijn nog bezig van de slaapplaatsen naar de weilanden te vliegen. We rijden verder door de weilanden en zien overal groepjes brand- en kolganzen, maar geen dwergganzen of roodhalsgans.

Op de Waleweg rijden we een stukje richting Strijen. Dit is de plek waar de dwergganzen meestal gezien worden. We speuren uigebreid alle weilanden af en ik vind ver weg drie mogelijke dwergganzen. Ze zijn iets kleiner dan de brandganzen en hebben opvallend korte snavels. Een andere vogelaar bevestigt dat dit inderdaad dwergganzen zijn.

We gaan via Numansdorp door richting Zeeland. Op Overflakkee besluiten we de flamingo’s bij Battenoord te gaan bekijken. De flamingo’s blijken niet bij het haventje te staan maar iets verder langs de kust. Wat zijn het toch een merkwaardige roze zuurstokken. We lopen erheen en zien onderweg nog wulpen en scholeksters. De dijk geeft wat beschutting tegen de ijzige noordoostenwind.

flamingo's in Zeeland

Nu door naar de Grevelingendam. Na een stop bij het restaurant zien we de eerste getijdenslikken met scholeksters en wulpen. Na Zierikzee komen we bij de Flauwers- en Weversinlagen en de Prunjepolder. Hier zitten rotganzen, een lepelaar, slobeenden, een zwarte zwaan, goudplevieren en een grote groep kluten. Een groep vliegende kluten is toch een prachtig gezicht.

Nu nog door naar de Brouwersdam. De andere auto neemt een verkeerde afslag waardoor wij even onze telescopen kwijt zijn. Maar als die ons weer gevonden heeft zien we steenlopers, paarse strandlopers, drieteentjes en in de verte een roodkeelduiker. Er vliegen ook een paar grote sterns rond. Verder zwemmen er veel middelste zaagbekken en brilduikers. En natuurlijk de zeehonden in de spuikom, die even mensen komen kijken.

We rijden nog naar het haventje aan de noordkant, maar de ijsduiker en de kleine alk laten zich niet zien. De zon gaat al bijna onder en het licht wordt minder, dus we besluiten naar huis te gaan. Het was een prachtige excursie met veel vogels, maar wel koud.

Nicolien Drost (tekst en foto’s)

Kenmerken

Datum 2019 / 12
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen