Terug naar Kennisbank

Vogelexcursie Polsmaten 9 februari 2019

Met 11 personen in 3 auto’s – en een onbedoeld ommetje – op weg naar Nunspeet, waar we de 12de persoon troffen. Hier bij camping Polsmaten bij windkracht 8 gehoopt wilde zwanen op het Veluwemeer te zien. Doch nee, wel vanuit de vogelkijkhut een aantal mannen grote zaagbek en vrouwtjes nonnetje te zien. Ook een groep van wel 1000 meerkoeten dobberend op het water.

We reden even door het polderlandschap om tussen de grote groepen kol- en brandganzen te kijken wat er zoal aanwezig was. En ja, daar zaten ook 4 wilde zwanen in het weiland bij hun knobbelzwanenfamilie. En waar kwam die ene kleine zwaan nu vandaan? Uit de lucht gevallen of zich verstopt achter zijn grote neef? Mooi zo het verschil van grootte en snavelkleur te vergelijken!

We gingen op weg naar Hierden, waar ook een kijkhut stond. Van hieruit zagen we in het water 7 wilde zwanen. Ook hier viel op dat ze graag samen met de knobbelzwanen op het water verblijven. En wat was daar nu in de verte? Vlogen daar niet 2 zeearenden?

De laatste plek die we bezochten was strand Nulde. Hier een grote groep smienten en in de luwte aan de kant 10 blauwe en 10 zilverreigers. Niet meer bij de hut gekeken, deze stond pal in de wind. We sloten deze winderige ochtend gezellig af met koffie in het restaurant.

Joke Lubach

Kenmerken

Datum 2019 / 12
Publicatie Excursieverslag
Auteur Joke Lubach
Thema Geen