Terug naar Kennisbank

Vogelexcursie Leersumse Veld 9 maart 2019

Met een groep van 12 personen, 7 personen via Hoenderdaal en 5 rechtstreeks, zijn we gaan kijken wat voor vogels zich lieten zien op deze geliefde plek. Het was droog, maar er stond een straffe wind.

Meteen liet zich, langs het brede pad, een glanskop zien en horen. En de grote bonte specht zat flink in de boom te hakken.

Bij de ‘kunstboom’ gingen we het hek door het veld op. De andere groep vogelaars konden we zo niet vermijden. Maar zij vertelden, dat waar zij het verwacht hadden, de klapekster niet zat.

Op het veld was heel snel de boomleeuwerik te zien en te horen. Wat een energie in zo’n klein vogeltje! Hij bleef maar in de lucht, ondanks de harde wind.

En wat waren er veel roodborsttapuiten! De mannetjes met een prachtige rode borst. Ook hadden ze al een partner gekozen. 

Roodborsttapuit Leersumse Veld

En was dat nu een roek met een tak in de bek op de vliegden zonder top? Nee, het was een zwarte kraai.

Verder ging het weer en ja, een witte stip op een dammetje, dat was waar we speciaal voor kwamen: de klapekster!

Klapekster

Hij dook weg en kwam weer tevoorschijn. Wat liet hij zich goed zien! Toen even een koffiestop bij de grote kei op een bankje. Via het blubberdammetje overgestoken naar de andere kant. Steeds waren er grauwe ganzen te zien en later ook kuifeendjes op het water.

De ochtend liep zo’n beetje op zijn eind, om 12.00 uur waren we terug bij de parkeerplaats. Iedereen ging tevreden huiswaarts.

Joke Lubach

Kenmerken

Datum 2019 / 12
Publicatie Excursieverslag
Auteur Joke Lubach
Thema Geen