Terug naar Kennisbank

Vogelexcursie Kwade Hoek 12 januari 2020

Met twee auto’s en acht deelnemers vertrekken we om 8.00 uur uit Driebergen. Vier dames met korte benen in een kleine auto en vier heren met lange benen in een grote auto.

Het eerste doel is de Grote trap die tussen Brielle en Oostvoorne in een weiland zit. We ontmoeten hier nog twee excursiegangers. De trap zit vlakbij en is volstrekt niet schuw. Hij lijkt inderdaad het meest op een kalkoen. Het is een geringde vogel uit een Duits project in de buurt van Berlijn met een zender. Een dunne antenne steekt als een spriet uit zijn borst.

Het begint te regenen en we duiken de auto’s weer in op weg naar het volgende punt: de buitenhaven van Stellendam. De regen stopt gelukkig maar er staat een harde wind. We rijden even langs de haven en zien futen, kuifeenden, een dodaarsje, steenlopers en een paarse strandloper. Wat verder gaan we halverwege aan de buitenkant van de dijk staan waar het iets minder hard waait. In de verte staat een grote groep kluten, en we zien scholeksters en een paar wulpen.

Nu rijden we naar de rand van de duinen ten noorden van Goedereede. Op een beschut uitzichtpunt drinken we koffie met cake gebakken door Hans in het kader van Heel Holland Bakt. Het pad door de duinen is erg modderig. Op het strand komen we weer in een halve storm terecht.

We lopen door spaarzame vegetatie over het strand en moeten een paar ondiepe slenken oversteken. Als we de telescopen neerzetten kunnen we ze niet loslaten.

Eerst zien we geen vogels, maar na een tijdje vliegt een groepje leeuweriken over ons heen. We draaien om en proberen de leeuweriken terug te vinden. Dat lukt en het blijken inderdaad de strandleeuweriken te zijn. Sommige mensen zien ze even zitten. Ik niet helaas. We gaan terug naar de auto’s en de dames gaan nog een kopje koffie drinken in Stellendam. Interessante vogels gezien, maar de wind was wel onaangenaam hard.

Nicolien Drost 

Kenmerken

Datum 2021 / 02
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen