Terug naar Kennisbank

Nachtzwaluwen in het Leersumse Veld

Na de coronastop is dit de eerste excursie die weer doorgaat. Er hebben zich tien mensen opgegeven en iedereen gaat 10 juli 2020 op eigen houtje naar de Veldschuur. Ik zou eerst met Lieke meerijden maar Lieke is verkouden en blijft dus thuis. Dus rijd ik mee met Ria en Liesbeth uit Werkhoven.

We zijn vroeg bij het Leersumse Veld en wachten op de andere deelnemers en op de excursieleider Jan Katsman. Het is windstil en half bewolkt. We lopen over de hei naar de bosrand waar we de nachtzwaluwen verwachten. Eigenlijk zijn we veel te vroeg. We horen diverse zanglijsters zingen. Jan verwacht de eerste nachtzwaluw om 22.00 uur, maar pas om 22.20 uur laat de eerste zich horen. Maar dan horen we ze ook van alle kanten. Ratelend en roepend en vleugel klapperend. Soms zien we er even een vliegen. Ook zien en horen we nog een houtsnip.

Na een halfuurtje stelt Jan voor om langzaam terug te lopen. Ook onderweg horen we ze nog roepen en er lijken er wel twee om ons heen te vliegen. Zeer voldaan zijn we om 23.30 uur terug bij de auto’s. Iedereen heeft de nachtzwaluwen gezien en gehoord.

Nicolien Drost  

Kenmerken

Datum 2020 / 09
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen