Terug naar Kennisbank

Naar de Eempolder 7-4-2018

Met twee auto’s vertrekken we om 8.00 uur richting Eempolder. Het KNMI verwacht warm weer voor de tijd van het jaar. Bij Eembrugge rijden we de weg langs de oostdijk van de Eem op. Ik zie een vrij forse vogel op de dijk zitten. Zeearend? Nee, een fazant.

Bij een boerderij zien we de eerste boerenzwaluwen van het jaar vliegen.

We stoppen bij de plasjes aan de zuidkant van Eemdijk. Daar is van alles te zien. Slobeenden, nog een paar smienten, wintertalingen, grutto’s, scholeksters, tureluurs en watersnippen. In de verte vliegt een bruine kiekendief. Er zitten ook grauwe ganzen en brandganzen. Het is nog niet echt warm en er staat een kille wind. We zijn allemaal eigenlijk te dun gekleed.

Nu door naar de Plasjes van Vitens ten noorden van Eemdijk. Hier staan de vogeltellers van Wim Smeets. We zien inderdaad kluten. In het weiland staat een groep wulpen. Ook horen we een rietgors. De zwarte ruiter, die de andere vogelaars gezien hebben, vinden wij niet. Op het Eemmeer ontdekt Maria nog een nonnetje. Het wordt nu eindelijk wat warmer.

Kluten Eempolder

We gaan door de polder terug naar Eemdijk en steken daar de Eem over met het pontje. Dat vaart wel op zaterdag maar niet op zondag. In een plasje zit een grote groep grutto’s, wel zo’n 600. Voor een slechtvalk gaan ze allemaal de lucht in. Een prachtige vliegshow!

Grutto's Eempolder

Wat verder zitten duizenden brandganzen. We ontdekken een paartje pijlstaarten en zien ook nog een gele kwikstaart.

We sluiten af bij de theetuin. Het is zo druk dat we maar geen kopje koffie gaan halen. We genieten van de ooievaars en de blauwe reigers op de nesten. Ook vliegt er een gehakkelde aurelia.

Het was een mooie excursie met veel vogels en prachtig weer.

Nicolien Drost

Kenmerken

Datum 2019 / 12
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen