Terug naar Kennisbank

Naar de duinen bij Castricum 5-5-2018

Met twee auto’s vertrekken we om 8.00 uur richting Castricum. Het is prachtig zonnig weer, maar nu nog een beetje fris. Beide auto’s komen tegelijk aan.

We moeten eerst toegangskaarten uit de automaat halen. Hans dacht dat dat alleen met contant geld kon, maar het blijkt met een pinpas te moeten. Joke slaagt erin om er vijf kaartjes tegelijk uit te halen.

We lopen een laag bos in met prachtig lichtgroen voorjaarsblad. Bij een plasje in het bos zien we alleen Canadese ganzen, grauwe ganzen en meerkoeten.

Er zijn wel veel mensen in het bos. Wandelaars, fietsers en een trimgroep.

Bij de bosrand gekomen horen we de eerste nachtegaal. Ook horen we grasmus en boompieper. We nemen een kopje koffie met achtergrondmuziek van drie nachtegalen. Even later krijgen we zelfs een nachtegaal te zien!

Nachtegaal Castricum

We lopen even langs een fietspad (dat is nogal druk) en gaan snel een zandpad in dat door een open vlakte loopt. We horen en zien meer nachtegalen en grasmussen en zien een roodborsttapuit. Ook cirkelt er een buizerd. In de verte zien we veel aalscholvers vliegen.

Roodborsttapuit Castricum

We komen uit bij een plasje met een kleine karekiet. Voor ons zien we op een eiland een grote kolonie aalscholvers waar een flinke herrie uit opstijgt. In een plas komt een enorme bol water omhoog. In het riet zingt een rietzanger. Langs het water zitten meeuwen. We zien adulte en juveniele grote en kleine mantelmeeuwen. En telkens nieuwe eilanden met ieder een aalscholverkolonie.

Aalscholvers Castricum

Na het water en de aalscholvers komen we weer bij het bos. We horen een gekraagde roodstaart en een koekoek. Al snel zijn we weer bij de parkeerplaats en nemen een kopje koffie bij de plaatselijke horeca. We zijn heel tevreden met alle nachtegalen die we gehoord en gezien hebben.

Nicolien Drost

Kenmerken

Datum 2019 / 12
Publicatie Excursieverslag
Thema Geen