Terug naar Kennisbank

Bezoek Heemtuin op 13 april 2019

De Plantenwerkgroep bezocht op 13 april de heemtuin Dr. Jac. P.Thijssepark in Amstelveen en was niet de enige bezoekende groep. Het is dan ook de moeite waard om niet eenmaal in het vroege voorjaar de heemtuin te bezoeken, maar wel vaker. Iedere keer zijn in het bloeiseizoen andere plantensoorten te ontdekken. Het is fraai aangelegd op een betrekkelijk smalle strook tussen de Hoornsloot en achterlangs huizen van een wijk die aan het Amsterdamse bos grenst.

(Kievitsbloem, foto Ger Groot)

Volgens de website van de heemtuin is het ‘spelen’ met de Nederlandse flora op het nooit afgegraven stuk veengrond en het waterpeil. Zeker in de laatste droge zomer werd driftig het veen nat gehouden om inklinking voor te zijn. Dankzij allerlei kunstgrepen is het een pareltje geworden en gebleven waar vele zeldzame soorten groeien en bloeien.

Bij de ingang vonden we het muskuskruid met nog enkele bloemen, daarbij bostulpen, gevlekte aronskelk, stengelloze sleutelbloem en verder lopend bosanemoon, speenkruid, voorjaarshelmkruid, paarbladig goudveil, echte sleutelbloem, amandelwolfsmelk. Slingerend liep het pad verder, over een brugje, waar ook een tongvaren aan de waterkant staat, tot een mooie waterpartij. Spiegelend zien we de half open krullen van de koningsvaren op de stronk.

Vergeet niet bosmuur, maartsviooltje, kievitsbloem, knikkend nagelkruid, longkruid, dotterbloem, guldenboterbloem, lavendelheide, zomerklokje, éénbes, kranskarwij, gele bosanemoon en als laatste verrassing de paarse schubwortel die ik na diep graven niet kan herinneren ooit eerder te hebben gezien.

(Paarse schubwortel, foto Ger Groot)

Trudy Groot

Kenmerken

Datum 2019 / 12
Publicatie Excursieverslag
Auteur Trudy Groot
Thema Geen