Bomenwerkgroep

Als leven wordt bepaald door beweging, communicatie en groei, dan voldoet de bomenwerkgroep aan de kenmerken.

Grappig is dat de coördinatoren elkaar ooit ontmoet hadden, maar dat de hele opzet van de bomenwerkgroep in plezierige samenwerking via e-mail werd geregeld. Ook de introductielezing over authentieke en inheemse bomen was het resultaat van aanvulling van kennis via de mail. Zo kon het gebeuren dat we de kennismaking ‘in functie’ hernieuwden.

Naast contact via e-mail communiceert de werkgroep via een groepsapp voor de last minute berichten. WhatsApp-peilingen helpen bij het kiezen van data waarop de meesten kunnen. In deze beginfase worden nieuwe leden en één of meermalen meelopende gasten toegevoegd aan de verzendlijsten. We groeien!

Snel na de (gelijktijdige) ALV’s van IVN en KNNV werd een lijst van belangstellenden voor de bomenwerkgroep opgesteld. Er werd een eerste excursie voorzien op 23 april. Dit was een fietstocht, langs verschillende eikensoorten in Zeist, die eindigde met een bui. Ook de tweede excursie, bij Oostbroek, hielden we het niet helemaal droog. De derde wandeling, enkele dagen na de langste dag, ging over bomen uit de rozenfamilie, waaronder veel fruitbomen. We hadden een prachtige wandeling bij Rhijnauwen, met zonsondergang, door bos en polder, met zicht op de gebouwen van het Science Park.

In juli zou het gaan over eikenstrubben en het pinetum van de Paltz. De weerberichten gaven een onzeker beeld, er waren veel mensen op vakantie, dus we hopen dat deze excursie op 24 september inmiddels is doorgegaan.

De ‘eikenstrubbenman’ heeft zich verdiept in oude boskernen in de regio. Als het weer op 27 augustus goed was, zijn we inmiddels ook naar Schoonoord geweest.

Programma

Voor het eerste najaar van de bomenwerkgroep zijn de data al bepaald, het programma zal in samenspraak opgesteld worden, ideeën genoeg. Dat geldt ook voor excursies in volgende seizoenen.

Vanaf september starten we met één avondbijeenkomst per maand in gebouw Torenlaantheater, Torenlaan 38 Zeist van 20.00- 22.00 uur.

Als inhoud van deze avonden stellen we ons voor dat we per keer één boomsoort uitdiepen aan de hand van een presentatie en een uit te reiken document. Wie alle soortdocumenten verzamelt kan zo zijn eigen bomenboek samenstellen. Verder een determinatie-oefening doen, een boom-biologisch onderwerp bespreken, excursies plannen, bomenboeken of gemaakte foto’s bespreken, vragen beantwoorden, etc. Wij hebben er zin in.

Als KNNV- of IVN-leden zich nog aan willen sluiten bij de gezamenlijke bomenwerkgroep dan kan dat bij Marijke van Noort of bij Rene Wassenberg renewassenberg@gmail.com.

De data voor deze avondbijeenkomsten zijn / waren: 1 oktober, 5 november en 10 december.

Het programma voor de bomenwerkgroep voorjaar 2025 bestaat uit een aantal theorie-avonden, gevolgd door excursies.

De theorie-avonden starten om 20.00 uur in het Torenlaantheater, Torenlaan 38 in Zeist en zijn op de dinsdagen: 

  • 14 januari: houtanatomie / reparatiehout
  • 04 februari: historisch hout
  • 04 maart:

De excursies starten om 10.00 uur (locaties onder voorbehoud) en zijn op zaterdagen:

  • 25 januari: Elisabeth Groen, Amersfoort
  • 22 februari: Den Treek
  • 22 maart:

Voor informatie kun je contact opnemen met Marijke van Noort (secretaris@heuvelrug.knnv.nl) of René Wassenberg (renewassenberg@gmail.com).