Terug naar Kennisbank

Insectenexcursie op Oostbroek

Vandaag was het dan weer zover, de eerste excursie na de winterstop. We gingen naar het Landgoed Oostbroek.

Het was prachtig weer, met volop zonneschijn en niet al te veel wind. Met 15 enthousiaste mensen zijn we eerst bij het insectenhotel een kijkje gaan nemen waar de (rosse?) metselbijen af en aan vlogen. Er waren nog gaatjes afgesloten met hars, waarschijnlijk van de tronkenbij.

Jan Ensing stuurde dit interessante stukje:

Ik wilde graag een ranonkelbij zien en speurde daarvoor de boterbloemen af. Maar ik vond hem bij het bijenhotel waar hij vast een kamer heeft. 

Ranonkelbij. Foto Jan Ensing.

De haakjesschildwants heeft haakvormige uitsteeksels naast de kop aan de voorrand van het borststuk, waar het dier zijn Nederlandse bijnaam aan heeft te danken (bron: wikipedia).

Er waren allerlei haantjes in de tuin te vinden, waaronder een hennepnetelgoudhaantje. Je kunt hem vinden op o.a. dovenetel en hennepnetel en andere lipbloemigen.

De Athalia lugens is een vliesvleugelig insect uit de familie van de bladwespen.

Nadat we een lange tijd (maar nog lang niet uitgekeken) de tuin gingen verlaten, gingen we op weg naar het, normaal niet toegankelijke, weiland met de poel. Deze mogelijkheid was dankzij de aanwezigheid van Andrew Nolten.

Op de bloeiende meidoorn waren helaas geen vliegende insecten te vinden (er waren trouwens wel teken die ook in het schepnet van Erwin Reinstra zaten).

Anna vond een prachtig beestje: de bladwesp Tenthredo temula.

Tenthredo temula.

Maarten heeft veel foto’s aangeleverd, waaronder die van een zuringrandwants, een prachtblindwants en een kortvleugelboorkever.

De aasmestkever heeft een voorkeur voor kleigrond en komt voor op paarden-en rundermest.

Erwin maakte ook een gweldige foto van de Grote fopwesp, een prachtige zweefvlieg, die andere insecten laat denken dat hij een gevaarlijke wesp is. 

De bleke langsprietmot werd gevonden. Deze overwintert twee keer als rups. 

Langs het water vonden we een larvehuidje, mogelijk van de Viervlek. 

Verder nog een cocon van een bodemzakspin Agroeca spec. Mogelijk van de grote lantaarnspin. 

Het was weer een leuke en leerzame excursie. Allen bedankt voor de foto’s.

(Noot redactie De Grote Ratelaar: Bij dit verslag werden nog meer prachtige foto’s aangeleverd, die we helaas niet allemaal kunnen plaatsen. De insectenwerkgroep deelt ze met elkaar, ook via een appgroep.)

Kenmerken

Datum 2023 / 06
Publicatie Excursieverslag
Auteur onbekend
Thema Geen