Terug naar Kennisbank

De geschubde inktzwam


Ik denk dat eenieder die dit artikel leest zich zal herinneren dat hij/zij wel eens de knotsvormige, later meer openstaande hoeden van de geschubde inktzwam (Coprinus comatus) in een berm heeft zien staan.

En zoals op bovenstaande foto is te zien is de opstelling van al die vruchtlichamen niet erg efficiënt, want ze staan elkaar aardig te verdringen op een naar verhouding klein oppervlak.

Nu is de verspreiding van sporen bij inktzwammen toch al niet erg doelmatig; tenminste zo lijkt het. Terwijl bij veel soorten, zeker die met hoed en steel, de wind zorgt voor de noodzakelijke verspreiding is dat bij inktzwammen nauwelijks aan de orde. De hoeden vervloeien van buiten naar binnen en met het druppelen wat daardoor ontstaat vallen de sporen naar beneden en blijven grotendeels rondom de plek op de grond liggen; in hoeverre de wind bij de verspreiding alsnog een rol speelt is mij niet duidelijk.

Ik veronderstel dat bepaalde diersoorten het sporenmateriaal als voedsel gebruiken of aan het lichaam (poten) meenemen en op die manier bijdragen aan het transport van de sporen, want de soort komt algemeen voor in ons land. Hij ruikt niet sterk zoals de stinkzwam, maar valt vooral op door de vaak forse vruchtlichamen langs wegen en paden; en vaak in grote aantallen. De witte schubben staan wat af en het centrum is bruingeel. De soort is saprotroof, d.w.z. voedt zich met dood materiaal zoals afval van bomen en planten. Het is dus een nuttige opruimer. Recent verstoorde bodems kunnen al snel bezet zijn door de vruchtlichamen van deze soort.

Bijgaande foto is in november vorig jaar gemaakt langs het wandelpad dat loopt naar paleis Het Loo. Het kan bijna niet anders dan dat daar een boom heeft gestaan die gekapt werd en waarvan het wortelstelsel in de grond is achtergebleven.

Hierboven zie je de zwerminktzwam (Coprinellus disseminatus), die ook massaal op dood organisch materiaal voorkomt, algemeen is, maar waarvan de hoeden niet vervloeien. Deze foto kreeg ik van mw. G. Kortmann uit Zeist en opvallend is de slak die voorbij kroop. Geen zekerheid of dit dier liefhebber is van de inktzwam.

Kenmerken

Datum 2024 / 09
Publicatie Artikel